3 Kasım 2007 Cumartesi

Hacıaliler Köyü

Tarihi kaynaklara bakıldığında bölgede, Hititlerin- Frigyalıların- Lidyalıların- Perslerin- Biritanya Krallığının- Bizanslıların ve Anadolu Selçuklu Beyliklerinin yaşadığı görülmektedir.

TARİHÇESİ:

Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Gazi’nin kumandanlarından Samsa Çavuş ve Harmankaya Tekfuru iken Osman Gazi’nin safına geçen Köse Mihail komutasındaki birlikler, 1290 yılından sonra bölgeyi Rumların elinden almışlar, köyün de içinde bulunduğu çevre Osmanlı Oğullarının eline geçmiştir. Horasan Erenleri adı verilen gönül ehlinin, bölge halkının maneviyatında önemli yeri vardır. Bu Erenlerin türbeleri ulu bir çınar gibi zamanımıza kadar gelmiş, halkın huzur kaynağı olmuştur. Kükürt Köyü Erenleri- Gökçeözü Köyü Erenleri ve Akçapınar Köyü Erenleri bunlardandır. Köyün Arpalıklar mevkiinde çıkan kilise kalıntılarına ve tarihi kalıntılara bakıldığında, buralarda Rumların yaşadığı anlaşılmaktadır. Eski köy adı verilen mevkide oturan birkaç ailenin, eşkıya ve çetelerden kaçarak bugünkü köyün bulunduğu ormanlık alana yerleştikleri anlatılmaktadır.
Buraya yerleşenlerden sadece Hüseyin Efendinin ismi bilinmektedir. Hüseyin Efendinin dört oğlu olduğu, bunlardan büyük oğlun Mustafa- ikinci oğlun Abdullah- üçüncü oğlun isminin bilinmediği- dördüncü oğlun ise Halil olduğu rivayet edilmektedir. Mustafa’dan Haşimler sülalesinin- Abdullah’tan Abdekalar sülalesinin- Halil’den İsmaller sülalesinin geldiği; diğer hanelerin de başka mevkilerden veya dışarıdan geldiği, bilinmeyen üçüncü oğlun ise askerlik dönüşü Eskişehir ili Mihailgazi ilçesinin Karaoğlan köyüne yerleştiği söylenmektedir.
Hüseyin Efendi oğlu Halil ile birlikte hacca gitmiş, geri dönmeyerek oralarda vefat etmiştir. Adet olduğu gibi Hüseyin Efendi ve oğlu Halil’e Hacı unvanı verilmiştir.Köyün ismi Hacı Halil’den gelmektedir. Hacı Haliler köyü ismi daha sonra Hacıaliler şeklinde söylenmiş, resmi kayıtlara da HACIALİLER KÖYÜ olarak geçmiştir.
DOĞA YAPISI-İKLİM VE BİTKİ ÖRTÜSÜ:
Köy, Osmanlı Devletinin kuruluş merkezi Söğüt’ün doğusunda yer almakta olup, Taraklı ilçesine 13 km.- Sakarya iline 83 km. mesafededir. Engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Karasal iklim hüküm sürer. Yazları sıcak, kışları soğuktur. Sarıçam-karaçam ve meşe ağaçları ile kaplıdır.
HALKI VE NÜFUSU:
Köy, yirmi hane civarında olup, nüfusu dışarıda olanlarla birlikte yüz kişiyi geçmektedir. Halkı, manavlardandır. Manavlar: Anadolu Türküdür. Göçerliliği bırakıp, ziraat yapmaya başladıkları için kendilerine bu isim verilmiştir. İnsanları mülayim, uyumlu ve sakin insanlardır.
EKONOMİ VE GELİRİ:Gelir, tarım ve hayvancılığa dayanır. Son senelerde meyvecilikte; özellikle kiraz ve vişne yetiştirilmesinde hızlı bir gelişme göstermiştir. Sebzecilik ihtiyacı karşılayacak kadar yapılır. (İÇP - 2007)

KAYNAKLAR:İnternet kaynaklarından; Ord. Prof. İsmail Hakkı Uzunçarşılı’nın Osmanlı Tarihinden; Aşıkpaşazade Tarihinden; Köyün Büyüklerinin Bilgilerinden faydalanarak hazırlanmıştır.

1 yorum:

sez-asi dedi ki...

Emeğinize teşekkürler