29 Nisan 2008 Salı

Bahar Güzelliği ve Çevre Temizliği



Sonbaharla birlikte cansız hale gelen tabiat, İlkbaharın gelmesiyle yeniden canlandı. Havalar ısındı. Sular çoğaldı. Bitkiler uyandı. Tabiat yeşile boyandı.

Sabahın seher vaktinde evin penceresini açacaksın. Kuş seslerini dinleyeceksin. Baharın kokusunu doya doya içine çekeceksin. Derin tefekkürlere dalacaksın.
Ah! Birde insanlarımız çöpleri gelişi güzel atmasalar. Piknik yerlerini kirletmeseler, sokaklara tükürmeseler ne güzel olur.
Sevgili peygamberimiz sokaklara tükürmenin kötü bir davranış olduğunu beyan etmiştir. (Müslim / 290)
Yol kenarlarına ve gölgeliklere büyük ve küçük abdest yapanlara da lanet etmiştir. (Müslim / 226)
Sultanahmet meydanında içmiş olduğu pet su şişesini bir çöp kutusuna kadar elinde taşıyan bir turiste şahit oldum.
İnsanın ahlaki görevlerinden biri de çevresine karşı sorumluluğudur. Çevre sorumluluğumuzun temelinde ise doğa ve insan sevgisi vardır. Çevreyi korumak dini bir görevdir. Din tarih boyunca insanlar üzerinde etkili olmuş bir olgudur.
Yüce kitabımız Kuran’ı Kerim çevreyi kirletme ile ilgili bakınız nasıl ikazda ve ihtarda bulunuyor:
“İnsanların yaptıkları hatalar yüzünden karada ve denizde bozulma meydana gelmiştir. Hatalarını anlamaları için Allah yaptıklarının kötü sonuçlarını dünyada onlara gösterecektir.” (Rum / 41)
Günümüz insanının karşılaştığı en önemli sorunlardan birisi belki de en önemlisi çevre sorunudur. Bu sorun sadece insanı değil tüm varlıkları tehdit etmektedir. Bu sorun sadece doğayı değil tüm ekolojik dengeyi tehdit etmektedir.
Teknolojinin gelişmesiyle çevre sorunları kat ve kat artmıştır. Yok, olan ormanlar- çölleşen topraklar- nesli tükenen hayvanlar. v.s. Yirmi birici yüzyıla büyük umutlar yerine. Büyük endişelerle girdik. Şehirlerde olduğu gibi köy muhtarları da imece usulü ile köylerimizi temizlemeli, imamlarımız halkımızı bu konuda aydınlatmalıdır.
Gönül dünyanız çiçekler gibi güzel olsun.
Kalplerinize huzur ve mutluluk dolsun.
Allaısmarladık.
Hoşça kalın.
Mutlu ve esen kalın.

Hiç yorum yok: